1. Najprawdopodobniej chodzi Ci o dietę low-carb poszukaj na forum i poczytaj.... 2."Bakterię tą znaleźć można na powierzchni skorupki jaja. Wynika to z tego, że jajo wydalane jest tą samą drogą co odchody. Z tego powodu jaja myje się podczas ich przetwarzania. Niemniej jednak mogą one być tam ciągle obecne, stąd też odpowiednia obróbka [...]
Okej Dzięki za szybką odpowiedź, bo gnębiło mnie to z podwyższeniem IG , w którymś z postów przeczytałem, że obróbka termiczna powoduje właśnie podniesienie IG. SOG jak wejdzie
Najważniejsze byś wiedziała orientacyjnie jak wygląda porcja mięsa/ryby (100-150 g) przed obróbką termiczną z resztą można sobie poradzić bez wagi. Na wielu stronach z tabelami wartości odżywczej poroduktów żywnościowych podane jest ile waży np: pół grejpfruta, średni banan, plaster sera żółtego(w tym przypadku lepiej mimo wszystko na początku [...]
KUREK: 150g kury po usmażeniu, czy surowej? Ja zazwyczaj ważę już usmażoną / gotowaną itd. i nie wiem czy dodawać do tego jakieś 20%, które traci przy obróbce. Nie kura, a kurczak. Nie usmażone, a ugotowane na parze. Wszystko powinno się ważyć przed obróbką termiczną, więc nie wiem, jak to jest, że Ty się nauczyłeś ważyć po ugotowaniu. 150g przed [...]
Lepiej to jest czytelne jak masz wklepane już w dziennik klikasz jeden przycisk i gotowy masz zrzut, trzymaj się konsekwentnie jak masz tam 100g surowej piersi to dalej też daj surową a nie ugotowaną, najlepiej wszytsko podawać przed obróbką termiczną
Ważymy jedzenie przed obróbką termiczną, 100g surowego makaronu ma wartości takie jak na etykiecie. 100g SUROWEGO. jeśli go ugotujesz i będzie ważył 400, to nadal te 400 będzie miało wartości 100g surowego.
Dzięki raz jeszcze. Pytanie z innej beczki. Co sądzicie o nie gotowaniu kaszy gryczanej, tylko zamiast tego, zalanie jej zimną wodą na około 12 godzin przed zjedzeniem? Dowiedziałem się, że podobno każda obróbka termiczna pozbawia (przynajmniej w jakimś stopniu) pożywienie cennych minerałów. Znalazłem temat, w którym ktoś to odradzał, jednak miał [...]
Arros, co do tłuszczu nie jestem pewien, ale nie wytapia się go zbyt duża ilość, a obróbka termiczna tylko nieznacznie zmniejsza ilość białka, a mięso jej poddane ma faktycznie większą ilość białka na 100g ponieważ zmniejsza się jego "sucha" masa po odparowaniu wody.
- Na masie ile może być max przerwa między posiłkami?. - Z wyliczeń w DT wychodzi mi 2.8g/kg białka , obciąć czy nie martwić się tym ? obróbka termiczna etc - Przy masie 84kg jest sens wchodzić na 4000kcal - nie widzę ostatnio progresu ( edo / mezo )
Zjadasz 1,5 worka kaszy? Produkty waży się przed obróbką termiczną, chyba, że w bazie jest zaznaczone "UGOTOWANA". No chyba, że naprawdę tyle wcinasz, to ok.
ilosc bialka np. z piersi liczę po obróbce termicznej , znowu np. ryze/kasze itd przed; bo beda wazyly znacznie wiecej po ugotowaniu co jest raczej oczywiste ps. oczywiscie w tabelach odzywczych zawsze wszystko na 100g masz podane przed jakąkolwiek obróbką termiczną Zmieniony przez - Banan w dniu 2013-09-12 09:16:07
Wszelkie tabele kaloryczne podają wartości odżywcze surowych produktów, więc naturalne jest, że w rozpiskach żywieniowych powinno podawać się gramaturę przed obróbką termiczną.
Kupiłam pierwszy raz śledzia tuszkę (zawsze kupowałam śledzie solone z wiaderek). Wyciągnęłam z nich kręgosłupy i tą płetwę oderwałam. Co dalej? ;-) Czy jakaś obróbka termiczna jest potrzebna? Bo on jest surowy, tak? I co ze skórą? :-)
Mam pytanie odnośnie gotowania strączkowych. Oveja pisała żeby wylać wode, w której się moczyły a ja od zawsze słyszałam, że się je gotuje w tej samej wodzie co były moczone. Nawet taki ciekawy artykuł znalazłam z wyjasnieniem dlaczego: http://www.e-dietetyka.pl/podstawy-zywienia/156-zmiany-zachodzce-w-produktach-podczas-procesow-kulinarnych-.html [...]
nigdzie nie mogę znaleźć informacji na temat tego dlaczego dmuchane zboże jest niezdrowe. wiem, że ekstruzja prowadzi do niewielkich zmian strukturalnych białek i węgli(wzrost ilości węgli prostych i zwiększona przyswajalność) i doskonale zdaję sobie sprawę, że mniej przetworzone jest lepsze(tak naprawdę nigdy wcześniej nie jadłam tych wafli i jak [...]
Czy obróbka termiczna przygotowanej odżywki białkowej może jej zaszkodzic? Zamierzam na śniadanie zalewać płatki owsiane odżywką białkową wymieszaną w mleku, następnie wrzucic na 2 minuty do mikro. Zimnych platkow nie tkne.
Marcin co Ty znowu za głupoty masz nawciskane do głowy ? Każda obrobka termiczna degraduje część wartości odżywczych, nie znaczy to, że im dłużej tym gorzej. Bartek, jak będzie co pokazać